Materialguide

Materialguide

I skyddshandskar används flera olika material. Vilket material som används beror på dess egenskaper i förhållande till behovet. Skyddshandskarna ska vara smidiga, bekväma och slitstarka för att skydda mot olika risker. Här följer en kort beskrivning av de olika material som är vanligt förekommande i skyddshandskar inom vård- och omsorg.

Latex

Latex (gummi) är ett naturmaterial som är mycket töjbart och rivstarkt. Latex har även bra temperaturresistens och skyddar mot elektricitet. Då latex är töjbart blir dessa handskar mycket åtsittande och man får önskad passformen. Latex ger bra slitagemotstånd, bra grepp och har ett högt kemikaliemotstånd mot alkoholer och vattenlösliga kemikalier. Latex innehåller naturligt ett protein som kan orsaka allergiska reaktioner både vid tillverkning och vid användning. Detta kan motverkas genom en innervante i bomull eller applicering av skyddande hudkräm.

Nitril

Nitril är ett oöverträffat konstgjort gummi som är mycket slitstarkt och ger både bra torrgrepp och bra våt- och oljegrepp. Materialet är också mycket motståndskraftigt mot oljor, fetter och kemikalier. Nitril innehåller ingen latex och är den mest vanligt förekommande materialet för skyddshandskar inom vård och omsorg.

Vinyl/PVC (polyvinylklorid)

Vinylhandskar är ett välbeprövat slitstarkt plastmaterial som ger ett bra torr- och vått grepp. Dessa handskar ger ett bra skydd mot flertalet vattenlösliga kemikalier samt viss skydd mot organiska lösningsmedel.